Yavaş salınımlı gübreler

Klasik, Yavaş salınımlı gübreler

Yavaş salınımlı gübreler
Özellikle azotlu gübrelerin yıkanarak veya nitrifikasyon ile bitki tarafından kullanılmadan kaybedilmesinin önüne geçilmesi ve toprakta daha uzun süre dengeli bir şekilde kullanılabilirliğini sağlamak üzere geliştirilen gübre formlarıdır. yavaş salınım özelliği farklı teknikler kullanılarak sağlanabilir.

Yavaş salınımlı gübreler tüm Dünyada kabul gören ve tavsiye edilen bir gübre türüdür.
Yavaş salınımlı ( slow release ) gübreler, renklendirilmiş granül formülasyonlu gübrelerdir. Faydaları; Yavaş salgılanma özelliği ile uzun süreli ve etkili besleme Sürekli ve dengeli besleme ile hastalıklara karşı direnç sağlar N.P.K Yıkanma ve bağlanma kayıpları minimum seviyede olur Uygulama sayısını ve miktarını azaltarak, gübreleme maliyetlerini düşürür. Ağırlıklı beslemeyi teşvik eder Tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerini düşürür Ekonominize katkı sağlar. Yavaş salınımlı gübre üretiminde kullandığı (DCD) Disiyandiamid üretim teknolojisi ile : Bitkinin gübreden maksimum şekilde faydalanması amaçlanmıştır.

DCD Teknolojisi ile üretilen Yavaş salınımlı ve kontrollü Kimyasal Taban Gübreleri

Fosforlu gübreler, kimyasal gübreler arasında azotlu gübrelerden sonra en fazla tüketilen gübrelerdir. Fosforlu gübrelerin oldukça yaygın kullanılmasının nedenleri arasında; fosforun eksikliği halinde metabolik işlevleri nedeniyle ürünün miktar ve kalitesinde büyük kayıpların meydana gelmesi, bununla birlikte, toprakların alınabilir fosfor içeriklerinin genellikle yetersiz olması ve uygulanan fosforun toprak özellikleri nedeniyle kolayca fikse edilerek (bağlanarak) yarayışsız forma dönüştürülmesi de yaygın Fosfor uygulanmasında önemli rol oynamaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak bitkiler uygulanan fosforlu gübrelerin ancak % 10-30`undan yararlanırken, geriye kalan % 70-90`ı toprak tarafından fikse edilmektedir (Hemwall, 1957).

Bunu da oku :  Gübre

Bu nedenledir ki topraklara uygulanan fosforlu gübrelerin yaklaşık %70-90`ı topraklarda her yıl birikerek uzun yıllar boyunca toprakta önemli bir birikim meydana getirmektedir. Nitekim, ülkemiz toprakları da fosfor fiksasyonuna olanak sağlayan özelliklere sahip olup, fosfor yarayışlılığı önemli bir bitki besleme konusudur.

Yavaş salınımlı ve kontrollü Kimyasal Taban Gübreleri
Kimyasal gübreler, sıcaklığa bağlı olarak kimyasal yapısında açılma gösteren bazı polimerlerle farklı kalınlıklarda kaplanarak yavaş salınımlı gübreler haline dönüştürülmektedir. Bu gübreler toprak sıcaklığına (+5 ila +35oC arasında) ve polimer kalınlığına bağlı olarak ekimden hasada kadar besin maddelerini toprağa bırakır ve bitkinin sürekli alımını sağlarlar. Bu tip gübreler çok yağışlı ve kumsal topraklar için en uygun besleme türüdür.

Kimyasal gübrelerden özellikle azotlu gübrelerin kullanıldığı çok yağışlı ve aşırı sulama yapılan bölgelerde, toprağın hafif bünyeli (kumlu-tınlı) olmasına bağlı olarak toprakta nitrat azotu yıkanması meydana gelmektedir. Ayrıca Amonyum formunda olan azotlu gübreler topraktaki mikroorganizmaların etkisi ile amonyum nitrata dönüşmekte veya nitrat azotunun azot gazlarına dönüşmesi sureti ile azot kaybı meydana gelmektedir. Benzer durum üre gübresinde de görülmektedir. Azot yine bakteriler tarafından bitkilerin alabileceği amonyum formuna dönüşürken amonyak gazı halinde azot kaybı meydana gelmektedir.

Bunu da oku :  Kompoze gübreler

Yavaş Salınımlı Gübreleme Önerileri
33-3-6 Çim Besleme Ve Şok Tedavi Gübresi
Çim alanlarınızı profesyonel olarak besleyen, yavaş salınımlı bir çim besleme gübresidir. Yüksek oranlı azot içeriği sayesinde bitkideki besin eksikliklerini hızla giderir.

Gübrenin düzenli kullanımı ile çimlerin homojen olarak gelişmesini, basmaya dayanıklılığının artmasını, hastalıklara karşı direnç oluşturmasını ve derin bir kök yapısına sahip olmasını sağlar. Hastalıklardan ve basılmalardan meydana gelen yıpranmaları kısa zamanda onararak (şok tedavi), canlı yeşil renkte bir görünüm oluşturur.

İlkbahar başlangıcından Sonbahar sonuna kadar, m2?ye 12-15 gr gelecek şekilde her 90 günde bir uygulanır. Sabah veya akşam serinliğinde, biçilmiş çim alana elle veya makinae ile serpilerek atılır ve ardından bolca sulanır.

25-5-15 Çim Besleme Gübresi
Azot ve Potasyum Bitki Besin Element içeriği yüksek bir gübre olup, özellikle lokal gübre uygulamalarında yada şaşırtma döneminde etkilidir. İçeriğindeki potasyum doğrudan ve kolayca bitki köklerinden alınabilecek formda olup fide yataklarına da uygulanabilir.

Özellikle çim alanları ve genel tarım alanları için formüle edilmiş bitki besin kaynağıdır. içeriğindeki yüksek miktardaki azot bahçe bitkilerinin ihtiyaç duyduğu azotu karşılar. Ayrıca içeriğindeki potasyum toprakta diğer potaslı gübrelere göre daha hızlı hareket ettiği gibi etkisi de uzun sürmektedir. Genel tarım alanlarında erken ilkbaharda veya toprak ve hava sıcaklığının uygun olduğu dönemde toprak altı uygulamasında başarılı sonuçlar alınır. Çim alanlarında m2’ye 15-25 gr ve genel tarım alanlarında m2?ye 50-60 gr uygulaması tavsiye edilir.

Bunu da oku :  Azotlu gübreler

9-23-14 Çim Başlangıç Ve Kışlık Bakım Gübresi
Fosfor ve Potasyum bitki besin element içeriği yüksek bir gübre olup, özellikle lokal gübre uygulamalarında yada şaşırtma döneminde etkilidir. İçeriğindeki Potasyum ve Fosfor elementi doğrudan ve kolayca bitki köklerinden alınabilecek formda olup fide yataklarına da uygulanabilir. Sürgün ve kök uçlarını geliştirerek bitkinin olumsuz iklim koşullarına karşı direncinin artmasına yardımcı olur.


Controlled Release Fertilizers – Single Application, Multiple Benefits

Özellikle meyve sebze bahçeleri ve çim alanları için formüle edilmiş bitki besin kaynağıdır. İçeriğindeki yüksek miktardaki azot bahçe bitkilerinin ihtiyaç duyduğu azotu karşılar. Ayrıca içeriğindeki fosfor ve potasyum toprakta diğer fosforlu ve potaslı gübrelere göre daha hızlı hareket ettiği gibi etkisi de uzun sürmektedir. Meyve ve sebze bahçelerine erken ilkbaharda veya toprak ve hava sıcaklığının uygun olduğu dönemde uygulandığında başarılı sonuçlar alınır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 54 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment