Toprak Analizi Nasıl Yapılır?

Toprak Analizi

Toprak Analizi Nasıl Yapılır?
Toprak analizi ile toprak içerisindeki bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri, potasyum, fosfor ve kireç miktarları belirlenir. Toprağın ihtiyacı olan gübreler, bir rapor halinde düzenlenerek çiftçiye ulaştırılır. Böylece bitkide toksik etkinin önlenmesinin yanında, aşırı gübre kullanımında önüne geçilir.

Gübre kullanımında en ekonomik yol toprak analizidir. Bunun için yapılması gereken tek şey kurallara uygun olarak alınan toprak örneğinin laboratuvarlara ulaştırılmasıdır.

Toprak Örneği Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Toprak örneği alınırken tek yıllık veya çok yıllık bitkilerden hangisi ekilecekse ona uygun olan yöntem seçilmelidir. Tek yıllık bitkilerde toprağın 20 cm derininden örnek alınır.

Çok yıllık bitkilerde ise toprağın derinlemesine örneklenmesi gerekir. Toprak örneği 20-40-60 santimetre derinliklerden alınabileceği gibi, gerekli görülürse 90 ve 120 santimetre derinden de alınabilir.

Toprak örneği alınırken, toprak yüzeyi temizlenir ve kürek istenilen derinliğe kadar batırılır. İlk alınan toprak bir kenara konur. İkinci alınan toprak ise temiz bir leğene boşaltılır. Tarlada zik-zaklar çizerek topraklar biriktirilir. En son topraklar paçal yapılır ve torbalanır. Alınan toprak örneğinin 1 kilogramdan az olmamasına dikkat edilmelidir.

Bir kağıda, ad, soyad, toprak örneğinin nereden alındığı gibi bilgiler yazılar örnek torbasının içine konulur. Etiketler mutlak kurşun kalemle yazılmalıdır. Torba muayyen bir yerinden delinerek, nemin kağıdı parçalamasına engel olunmalıdır. Alınan bu örnekler, laboratuvara gönderilir.

Bunu da oku :  Bitki beslemede gerekli besin elementleri

Laboratuvar sonuçlarına göre, uygulanacak gübre cins ve miktarı tespit edilmiş olur.

Gübre Çeşitleri
? Azotlu Gübreler
? Fosforlu Gübreler
? Potasyumlu Gübreler
? Kompoze Gübreler
? NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) Gübreleri
? Kalsiyum Magnezyum Nitrat Gübreleri
? Mikro Besin Elementleri
Kaynak: ziraatciyiz.biz

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 35 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Toprak Analizi Nasıl Yapılır?

  1. özgür kadem

    Toprak analizi için bu işle uğraşan arkadaşlara uyarıda bulunmak istiryorum. Laboratuvarlara getirilen toprak örneklerinin çoğunluğu zamanında usulüne uygun olarak alınmıyor. Örneğin hububat ekili arazilerden Ocak-Mart aylarında yoğun bir şekilde toprak örneği getirilmektedir. Ancak gübreleme amaçlı toprak örnekleri bitkilerin ekim veya dikim zamanlarından önce alınıp analiz edilerek gübreleme programları yapılması gerekmektedir. Çünkü özellikle fosforlu gübreler başta olmak üzere gübrelerin bazılarının tamamı, bazılarının bir kısmı ekim veya dikim esnasında uygulanmaktadır. Sağlıklı hasat için dikkat edelim. İyi günler. adana

Leave a Comment