Güvercin Gübresi Nasıl Kullanılır?

Güvercin Gübresi Nasıl Kullanılır?

Güvercin Gübresi Nasıl Kullanılır?
Güvercin gübresi her bitki, meyvede kullanılmaz çünkü bazı bitkiler tuzlu toprak sevmezler. Gübre mutlaka kullanılmadan önce bir yıllık eski olmalıdır. Güvercin gübresi çeşitli tuzlar içerdiğinden dolayı bazı bitkilere zararlı olabiliyor. Güvercin gübresinin kullanımı ise lahana, mısır, ortanca, lale, küpe çiçeği, salon çamı vb bitkiler bu gübreden zarar görmezler. Tam tersine bitki iyice coşar fakat gübrenin eski ve az kullanılması gerekmektedir. Eski yıllarda kısıtlı tarım arazisi bulunan yerlerde sebze ve meyve verimini arttırmak için güvercin gübresinden yararlanılmıştır.

Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bir çok yöremizde güvercin gübreleri tarlalarda, bahçelerde kullanılmaktadır. Örneğin Diyarbakır da mercimek, kavun, fasulye, karpuz, pamuk, Antep fıstığı gibi pek çok üründe güvercin gübresinden faydalanılmaktadır. Güvercin gübresi ayrıca süs bitkileri üretiminde de kullanılmaktadır. Güvercin gübresinin verildiği toprağın su isteği karşılanmalıdır.

Güvercin gübresinin verildiği toprakta yetişen bitkilerin zor durumlara dayanımı artmakta ve kalitesi iyileşmektedir. Güvercin gübresi gül dibine azar miktarda bırakılmasında fayda olmaktadır fakat fazlası zarar vermektedir çünkü gübreye gelen solucan yüzünden çiçek çabucak kurumaya yüz tutar. Birde güvercin gübresi meyvelerde kullanılmaktadır. Birde sizlere vermek istediğim bir bilgi özellikle bahçesi olanları ilgilendiriyor. Babam bahçesini çok sever adeta ağaçlarını, çiçeklerini, sebzelerini okşar, sever, konuşur. Kesinlikle incitmez ve çok iyi besler. Bahçesindeki ağaç köklerine her yaz güvercin gübresi azar azar atıp su verir ve her sene ağaçların meyveleri daha çok artar ve lezzetlenir. Aynı şekilde diktiği tüm bitkilere belirli bir süre sonra güvercin gübresi serperek su verir bitkilerde ve meyvelerde oldukça artış olup yeşillik ise canlanır.

Bunu da oku :  Leonardit ve etkileri

Ağaçlar, sebzeler kendine geliyor adeta o gübre ile. Yetiştirdiği karpuz ve kavunlara hiç eksiksiz güvercin gübresi vererek yetiştiriyor. Güvercin gübresi oldukça değerli bir gübre olarak kabul edilmektedir. Güvercin gübresi üzüm yetiştiricileri tarafından da oldukça kullanılan gübrelerden biridir. Birde güvercin yetiştiricileri gübresi olduğu için fazla şekilde kullanılmamalıdır. Çünkü fazla gübre kullanımı ağaçlarınızı, meyvelerinizi, sebzelerinizi kurutabilir.

Güvercin gübresi ne zaman atılır?
Sebzelerde kullanımı 1/100 oranında şerbet olarak toprağa ekimden sonra, gelişim sürecinde 20 gün aralıklarla, hasata kadar verebilirsiniz.

Güvercin gübresi kullanılır mı?
Güvercin gübresi tarımın dışında süs bitkilerinin üretiminde de kullanılır. Güvercin gübresinin kullanımının fazla olduğu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde vejetatif gelişimi çok olur, bitkilerde olumsuz durumlara karşı direnç artar ve ürün kalitesinde iyileşme görülür.

Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 5]
(Visited 1.020 times, 9 visits today)

Related posts

Leave a Comment