Sıvı solucan gübresi üretimi

Sıvı solucan gübresi üretim

Sıvı solucan gübresi üretimi
Sıvı solucan gübresi, bitkinin gelişimini ve büyümesini hızlandıran güvenli, doğal, ekolojik bir humik maddeler, besleyici, güçlendirici elementler bileşimidir.

Sıvı solucan gübresi, katı solucan gübresinde bulunan humatları, fulvik asitleri, amino asitleri, vitaminleri, doğal fitohormonları, mikro ve makro elementleri, toprağın doğal mikroorganizma sporlarını konsantre eriyik halde içerir.

Sıvı solucan gübresinin bakterisel içeriğini, solucan gübresi oluşumu sırasında solucanların attıkları ölü hücreleri olan bakteriostatik proteinler ve solucanların bağırsaklarında bulunan simbiyotik mikroorganizmalardan çıkan antibiyotikler oluşturur.

Sıvı solucan gübresi, koyu kahve renkli, kokusuz bir sıvıdır, hafif alkali özelliğine (pH 8,5-9,5) sahiptir. Tarımda kullanımında güvenli; insanlar, hayvanlar, arılar, toprağın mikro faunaları ve mikro florları için tamamen zararsızdır. Kullanımı, her çeşit bitkide hızlı büyümeyi, daha fazla fotosentez oluşumunu, metabolizmayı güçlendirerek üretim artışını, yüksek kaliteli, ekolojik, organik ürünler elde edilmesini sağlar ve depolama, bekleme süresindeki çürümeyi önleyerek kayıpları azaltır.

Etkileri
? Tohumun çimlenmesini hızlandırır, gücünü artırır.
? Kök oluşumunu uyarır, güçlü köklerin hızla oluşmasını sağlar.
? Fidelerin büyümesini, gelişimini hızlandırır.
? Bitkilerin doğal bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç kazandırır.
? Ürünlerdeki nitrat miktarını azaltır, protein, şeker, vitamin miktarını artırır.
? Kesme çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasını sağlar.
? Saksı bitkilerinde klorozu ortadan kaldırır, gelişimini ve çiçeklenmeyi hızlandırır.

Bunu da oku :  Solucan Gübresi Üretim Tesisi Maliyetleri

Kullanımı
Tohumlarda:
Tohumları ıslatmak için bir kaba 1 ölçü sıvı solucan gübresi, 20 ölçü su konulup iyice karıştırılır. Bu karışımın içine bez torbalara konmuş tohumlar bırakılır ve üzeri naylonla örtülerek oda sıcaklığında aşağıdaki sürelerde bekletilir.

? Nohut, fasulye 6 saat
? Turp, marul, ıspanak 12 saat
? Havuç, biber, salatalık, kavun, dereotu 24 saat

? 0,05-0,08 litre sıvı solucan gübresi 1 kg tohum için yeterlidir.
? Yumru ve soğanlı bitkilerin tohumları ½ saat eriyikte bekletilip dikilir.

Bitkilerde: Yaprak ve kök gübresi olarak kullanılır. Vejetasyon süresince 1 veya 2 defa sıvı solucan gübresi karışımıyla bitkiyi sulamak, eğer uygulandıysa katı solucan gübresinin etkisinin uzun süreli olmasını ve içeriğinin bitki tarafından hemen özümsenmesini sağlar.

Yaprak gübresi olarak, 1 ölçü sıvı gübre 200 ölçü suyla karıştırılıp yapraklar çıkarken, çiçekler tomurcukta iken ve meyveler olgunlaşmadan önce olmak üzere en az 3 defa bitkiye püskürtülür.

Kök gübresi olarak, 1 ölçü sıvı gübre 200 ölçü suyla karıştırılıp sulama suyuna karıştırılarak (damlama veya yağmurlama) uygulanır.

Saksı bitkileri için, 1 ölçü sıvı gübre 50 ölçü suyla karıştırılıp kök gübresi olarak ayda 2 defa saksıya dökülür, yaprak gübresi olarak haftada 1 defa yapraklara spreyle püskürtülür.

Bunu da oku :  Sölom Sıvısı

Sıvı solucan gübresinin yapraklara uygulanması bitkinin doğal bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa yakalanmamasını sağlar. Domates ve salatalıkta çok etkilidir, köklerin çürümesi, askohitoz ve külleme hastalıklarında hızlı düşüş sağlar.

Patates, başaklı(taneli) bitkiler, bakliyat, pancar, havuç vb bitkilerde sıvı solucan gübresi kullanımı ürün kalitesi açısından çok iyi sonuç verir. Sebze, meyve ve yem bitkilerinde nitrat miktarını oldukça düşürür ve protein, şeker ve vitamin miktarını artırır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 29 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Sıvı solucan gübresi üretimi

  1. Muhammet ÖZGÜR

    Sıvı gübreler konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için yazıda anlatılanlara ek olarak nanoteknoloji ile üretilmiş olan, içerisinde ana elementler NPK ve ayrıca bitkilerin ihtiyacı olan mikro/iz elementleri de içermekte olan Zenginleştirilmiş organik mineralli sıvı gübre incelemenizi tavsiye ederim. Mersin

Leave a Comment